Składniki ma 2 porcje:
- 100 g suchej czerwonej soczewicy
- 200 ml wody
- 200 ml mleka kokosowego light
- łyżeczka oleju rzepakowego
- pół szklanki passaty
- łyżeczka przecieru pomidorowego
- pół małej cebuli
- kumin, mielona kolendra, papryka ostra, papryka słodka.
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, dodać przyprawy. Chwilę smażyć na oleju rzepakowym. Wsypać soczewicę wcześniej opłukaną, zalać wodą. Soczewica zacznie chłonąć wodę i mięknąć. Dodać mleczko kokosowe, zmniejszyć ogień i gotować do zredukowania płynu mieszając co jakiś czas. Następnie dodać passatę, przecier pomidorowy, ewentualnie doprawić. Udekorować świeżą kolendrą lub pietruszką. Podawać z ryżem basmati lub chlebkiem naan.