Dal z czerwonej soczewicy

Składniki ma 2 porcje:

  • 100 g suchej czerwonej soczewicy
  • 200 ml wody
  • 200 ml mleka kokosowego light
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • pół szklanki passaty
  • łyżeczka przecieru pomidorowego
  • pół małej cebuli
  • kumin, mielona kolendra, papryka ostra, papryka słodka.

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, dodać przyprawy. Chwilę smażyć na oleju rzepakowym. Wsypać soczewicę wcześniej opłukaną, zalać wodą. Soczewica zacznie chłonąć wodę i mięknąć. Dodać mleczko kokosowe, zmniejszyć ogień i gotować do zredukowania płynu mieszając co jakiś czas. Następnie dodać passatę, przecier pomidorowy, ewentualnie doprawić. Udekorować świeżą kolendrą lub pietruszką. Podawać z ryżem basmati lub chlebkiem naan.