Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami

Składniki na 1 porcję:

  • 60 g makaronu ryżowego
  • 120 g piersi z kurczaka
  • 1/2 szt. małej cukinii
  • 1/2 szt. małej papryki
  • 50 g pora
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz, sól, cynamon
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania

Mięso pokroić na małe kawałki. Oprószone solą i pieprzem podsmażyć na oliwie. Cukinię i paprykę pokroić w cienkie słupki, a pora w talarki. Wrzucić na patelnie marchewkę, cynamon i smażyć 2 minuty, dodać paprykę, ponownie smażyć 2 minuty. Przesunąć warzywa na bok, wrzucić pora oraz pokrojony w plasterki czosnek. Na koniec dodać cukinię. Gdy warzywa będą podsmażone, ale pozostaną al dente, wyłączyć ogień. Wymieszać z ugotowanym makaronem, doprawić sosem sojowym, sokiem z cytryny, pieprzem. Wymieszać.