Wpływ diety na trądzik

Trądzik pospolity to powszechna choroba skóry, która często występuje u młodzieży w okresie dojrzewania, ale może również dotyczyć dorosłych i osób starszych. Powstanie trądziku zależy od kilku czynników, w tym nadprodukcji łoju, zaburzeń rogowacenia ujść jednostek włosowo-łojowych, kolonizacji gruczołów łojowych przez bakterie i rozwoju stanu zapalnego. Leczenie trądziku ma na celu łagodzenie i eliminację zmian skórnych oraz zapobieganie bliznom potrądzikowym poprzez stosowanie leków miejscowych i doustnych.

Dzięki badaniom, dieta o niskim indeksie glikemicznym (IG) stała się jednym z najlepiej zbadanych modeli diety stosowanych jako element pomocniczy w leczeniu trądziku pospolitego. Działanie tej diety polega na kilku mechanizmach. Produkty o wysokim IG powodują wyrzut insuliny, co prowadzi do hiperinsulinemii, wpływając na zwiększony poziom androgenów w organizmie. W wyniku tego może pojawić się nadmierne wydzielanie sebum, co zwiększa ryzyko powstania i nasilenia trądziku. Dieta o wysokim IG wpływa także na poziom IGF-1 – insulinopodobnego czynnika wzrostu, który może powodować zwiększoną produkcję łoju i nadmierne rogowacenie komórek, co także zwiększa ryzyko powstania trądziku. Zauważono, że w populacjach, gdzie ludzie bazują na diecie nieprzetworzonej, o niskim IG, praktycznie nie obserwuje się wypadków występowania trądziku. Mimo że nie ma twardych dowodów na skuteczność diety w walce z trądzikiem, warto ją stosować jako element kompleksowego leczenia.

Czytaj także: Zespół policystycznych jajników. Zasady żywienia

Co jeść, a czego unikać aby pozbyć się trądziku?

Warzywa i owoce powinny stanowić bazę naszego codziennego menu. Węglowodany złożone, takie jak gruboziarniste kasze, makarony pełnoziarniste, brązowy ryż i chleb z pełnego przemiału, są lepsze dla organizmu niż węglowodany proste, ponieważ nie powodują nagłego wyrzutu insuliny. Aby dodatkowo obniżyć indeks glikemiczny posiłku, należy spożywać węglowodany wraz z białkiem lub tłuszczem, na przykład łącząc owsiankę z orzechami lub jedząc owoce z jogurtem naturalnym. Produkty bogate w omega-3, takie jak tłuste ryby morskie, oliwa z oliwek, oleje roślinne, orzechy i siemię lniane, również warto włączyć do diety. Jeśli nabiał powoduje u Ciebie trądzik, warto ograniczyć jego ilość lub spróbować zastąpić go alternatywami roślinnymi. Chudsze rodzaje mięsa, takie jak kurczak i indyk, oraz nasiona roślin strączkowych, takie jak soczewica i ciecierzyca, również stanowią dobrą dawkę białka i będą stanowiły istotny element diety.

Dieta na trądzik polega na unikaniu produktów, które powodują zaostrzenie objawów. Nie ma jednej idealnej diety dla każdego przypadku trądziku, więc trzeba uważnie obserwować, jakie produkty Ci nie służą.

Unikaj produktów o wysokim indeksie glikemicznym, takich jak oczyszczone produkty zbożowe, słodycze i wysokoprzetworzona żywność. Ogranicz drobnoziarniste kasze i spożywaj produkty węglowodanowe w towarzystwie białka, tłuszczu i świeżych warzyw.

Unikaj smażonych lub rozgotowanych potraw z wysokim indeksem glikemicznym i tłuszczami nasyconymi, tłustego mięsa i produktów mlecznych o wysokiej zawartości tłuszczu. Ogranicz spożycie soli, która jest również składnikiem chleba, wędlin i konserw. Wyeliminuj z diety wyroby czekoladowe, jeśli powodują u Ciebie wysyp trądziku. Ograniczenie słodyczy wpłynie korzystnie na stan Twojej skóry.